کد مطلب:546 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:340

ولیّ امر خمس
س 1003: با توجه به نظر مبارك حضرت امام راحل «قدس سره» و نظر مبارك حضرتعالی و بعضی فقهای دیگر كه امر و جوهات راجع به ولی امر مسلمین است، پرداخت وجوهات به غیر ولی امر چه حكمی دارد؟





مقلدین هر یك از مراجع محترمِ تقلید دامت بركاتهم، اگر در پرداخت سهمین مباركین به استناد فتوای مرجع تقلید خود عمل كنند، موجب برائت ذمه می شود.





س 1004: آیا مصرف سهم مبارك سادات در امور خیریه ماننه ازدواج سادات، جایز است؟





سهم سادات مانند سهم مبارك امام علیه السلام در اختیار ولیّ امر مسلمین است و در صورتی كه اذن خاص باشد، مصرف سهم سادات در آنچه ذكر شده، اشكال ندارد.





س 1005: آیا اجازه گرفتن از مجتهدی كه مقلد از او تقلید می كند، برای مصرف سهم امام علیه السلام در عمل خیر مثلا در حوزه علمیه یا دارالایتام، ضرورت دارد و یا اجازه هر مجتهدی كافی است؟ و اصولا آیا اجازه مجتهد ضروری است؟





اختیار سهمین مباركین به طور كلی مربوط به ولی امر مسلمین است و كسی كه بر عهده او و یا در مال وی مقداری حق امام علیه السلام یا سهم سادات باشد، باید آن را به ولیّ امر خمس یا وكیلی كه از طرف او اجازه دارد، تسلیم كند، و اگر می خواهد آن را در یكی از موارد مقرر مصرف كند، باید ابتدا راجع به آن اجازه بگیرد، و در عین حال مكلّف باید فتوای مرجع تقلید خود را در آن رعایت نماید.





س 1006: آیا وكلای حضرتعالی یا اشخاصی كه وكیل در اخذ حقوق شرعی نیستند، مكلّف به دادن قبض رسید سهمین به پرداخت كنندگان آن هستند یا خیر؟





كسانی كه حقوق شرعی خود را به وكلای محترم ما یا به اشخاص دیگر به قصد وصول به دفتر ما می دهند، می توانند از آنها قبضی را كه دارای مهر ما می باشد، مطالبه كنند.





س 1007: هنگامی كه خمس را به وكلای حضرتعالی در منطقه تحویل می دهیم، گاهی سهم امام علیه السلام را به ما بر می گردانند و می گویند كه از طرف حضرتعالی در این كار مجاز هستند، آیا مصرف مبلغی كه به ما برگردانده شده، در امور خانواده جایز است؟





اگر در اجازه كسی كه مدعی اجازه است، شك دارید، می توانید به صورت محترمانه از او بخواهید كه اجازه خطی خود را به شما نشان بدهد و یا از او قبض رسید را كه مهر ما بر آن خورده، درخواست كنید، اگر آنان طبق اجازه ای كه از ما دارند عمل كرده اند، عملشان مورد تأیید است.





س 1008: شخصی ملكی را با مال غیر مخمّس به قیمت بالائی خریده و مبلغ زیادی هم خرج اصلاح و تعمیر آن كرده است و بعد آن را به فرزند غیر بالغ خود هبه كرده و بطور رسمی به اسم او نموده است، با توجه به اینكه آن فرد در قید حیات است، مسأله خمس مكلّف مذكور چگونه است؟





اگر آنچه را برای خرید ملك و اصلاح و تعمیر آن صرف كرده، از درآمدهای سال باشد و بخشش آن ملك به فرزندش در همان سال و متناسب با شأن عرفی او باشد، خمس ندارد. در غیر این صورت واجب است كه خمس آن را بدهد.







--------------------------------------------------------------------------------



سهم سادات و انتساب به آنان

س 1009: مادر من از سادات است، لطف فرموده امور ذیل را بیان فرمائید:

1 - آیا من هم از سادات محسوب می شوم؟

2 - آیا فرزندان من هر چقدر پائین روند، از سادات شمرده می شوند؟

3 - بین كسی كه از طرف پدر سید است و كسی كه از طرف مادر سید است، چه تفاوتی وجود دارد؟





گرچه منتسبین به پیامبر اكرم «صلی الله علیه و آله» از طرف مادر هم از اولاد رسول اكرم «صلی الله علیه و آله» محسوب می شوند، ولی ملاك ترتب آثار و احكام شرعی سیادت، انتساب از طرف پدر است.





س 1010: آیا فرزندان عباس بن علی بن ابی طالب علیهم السلام احكام سایر سادات را دارند، مثلا آیا طلبه علوم دینی كه منسوب به این خانواده است، می تواند ملبس به لباس سادات شود؟ آیا اولاد عقیل بن ابی طالب هم این حكم را دارند؟





كسی كه از طرف پدر به عباس بن علی بن ابی طالب «علیهم السلام» منسوب است، سید علوی می باشد و همه سادات علوی و عقیلی، هاشمی هستند و حق استفاده از مزایای خاص سادات هاشمی را دارند.





س 1011: به تازگی به سند شخصی یكی از فرزندان عموی پدرم دست یافته ام كه در آن اسم صاحب سند شخصی با عنوان سید ذكر شده، بنابراین و با توجه به اینكه در میان فامیل مشهور است كه ما از سادات هستیم و با قرینه بودن دلیلی كه اخیرا به آن دست یافته ام، خواهشمندم نظر مبارك خود را راجع به سیادت من بیان فرمائید.





صرف ذكر عنوان سیّد در سندی كه به نام یكی از اقوام نسبی شماست، حجت شرعی بر سیادت شما محسوب نمی شود، و تا زمانی كه سیادت خود را با اطمینان یا با استناد به دلیل شرعی احراز نكرده اید، احكام و آثار شرعی سیادت بر شما مترتب نمی شود.





س 1012: كودكی را به فرزندی پذیرفته و نام او را علی گذاشته ام و برای گرفتن شناسنامه به اداره ثبت احوال مراجعه كردم و در آنجا برای فرزند خوانده ام لقب سید گذاشتند، ولی من به علت خوف از جدم رسول الله «صلی الله علیه و آله» آن را نپذیرفتم و در حال حاضر مردد هستم بین اینكه فرزند خواندگی آن طفل را رد كنم و یا اینكه مرتكب معصیت قبول سیادت كسی شوم كه سید نیست، كدامیك از دو راه را انتخاب كنم؟ امیدوارم مرا راهنمائی فرمائید.





بر فرزند خواندگی آثار شرعی بنوّت مترتب نمی شود، و كسی هم كه از طرف پدر واقعی اش سیّد نیست، آثار و احكام سیادت را ندارد، ولی به هر حال نگهداری كودك بی سرپرست شرعا عمل بسیار خوب و پسندیده ای است.